1.1.2017

Hyvää alkanutta uutta vuotta 2017


Tervetuloa uusi vuosi 2017! 
Toivotan blogini lukijoille onnellista ja herkullista vuotta!

Meillä herkuteltiin aattona vadelmaisella ja vaniljaisella täytekakulla. Koristeluun sain inspiraation Maja Vasen ihanasta tyylistä.

Kakkupohja:
310 g vehnäjauhoja
270 g sokeria
1 rkl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria (tai 2 tl vaniljauutetta)

120 g voita sulatettuna
240 g maitoa
110 g kananmunaa huoneenlämpöisenä

Vadelmamousse

250 g pakastevadelmia
125 g hillosokeria
3 dl kermaa
125 g mascarponea
0,5 dl creme fraichea
0,5 tl vaniljauutetta
(1-2 rkl sokeria)
4 liivatetta
2 rkl vettä
kokonaisia vadelmia (käytin noin 25 kpl)

Vaniljamousse
0,5 dl maitoa
1 vaniljatanko
3 dl kermaa
100 g tuorejuustoa
100 g vaniljarahkaa
0,75 dl sokeria
4 liivatetta

Kostutus:
1,25 dl maitoa

Voikreemi:
(ainekset huoneenlämpöisinä)
200 g voita
4 dl tomusokeria (käytin 3 dl vadelmatomusokeria ja 1 dl maustamatonta tomusokeria)
2 rkl maitoa
vaaleanpunaista pastaväriä


Kakkupohja:
Lämmitä uuni 170-asteiseksi. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Sulata voi. Lisää jauhoseokseen voisula, maito ja kananmunat ja sekoita nopeasti tasaiseksi (älä vatkaa). Kaada voideltuun 20 cm:n vuokaan ja paista noin 50 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun jää vain muutama murunen. Anna seistä vuoassa 10 minuutta ja kumoa. Kääri tuorekelmuun ja laita kylmään yön yli. Tämän helpon ja herkullisen kakkupohjan löysin Pikkumurusia-blogista.

Vadelmasose:
Kiehauta vadelmat kattilassa, lisää hillosokeri ja keitä noin 10 minuuttia. Kuori tarvittaessa vaahto pois hillon päältä. Paseeraa siivilän läpi. Laita paseerattu vadelmasose kylmään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Tarvitset mousseen 1,5 dl sosetta.

Vadelmamousse:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja laita odottamaan jääkaappiin. Vatkaa mascarpone, ranskankerma, vaniljauute (ja sokeri) tasaiseksi, lisää vadelmasose ja sekoita. Kuumenna vesi ja liuota siihen puristetut liivatteet. Lisää liivateneste ohuena norona tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi kerma varovasti käännellen. 



Vaniljamousse:
Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi siemenet ulos. Laita kattilaan maito, vaniljasiemenet ja halkaistu vaniljatanko ja lämmitä hiljaisella lämmöillä moussen valmistuksen ajan. 
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto, vaniljarahka, sokeri ja vaniljauute tasaiseksi. Ota vaniljatanko pois maitokattilasta ja kuumenna maito kiehuvaksi. Purista liivatteista vesi, liuota ne kuumaan maitoon ja anna jäähtyä hetki. Lisää liivateneste ohuena norona tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi kerma varovasti käännellen. 

Kakun kokoaminen:
Vuoraa 20cm:n kokoinen kakkuvuoka tuorekelmulla ja jätä tuorekelmun reunoja roikkumaan reilusti. Tasoita kakkupohjan pinta ja leikkaa pohja kolmeen osaan. Laita kakkuvuoan pohjalle yksi pohja tasainen pinta pohjaa vasten (tästä tulee kakun pinta), kostuta, levitä päälle vadelmamousse ja upota kokonaisia jäisiä vadelmia mousseen. Nosta päälle toinen pohja, kostuta ja levitä päälle vaniljamousse. Nosta päälle kolmas pohja, kostuta, peitä kakku tuorekelmulla ja laita kakku kylmään hyytymään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli.




Voikreemi:
Vatkaa huoneenlämpöistä voita pari minuuttia kunnes se kuohkeutuu ja vaalenee. Vatkaa sekaan tomusokeri pari ruokalusikallista kerrallaan. Lisää vaniljauute/-sokeri ja maitoa notkeuttamaan kreemi. Lisää pastaväriä ihan vähän kerrallaan, kunnes kreemi on haluamasi väristä.

Kuorruttaminen:
Levitä kakun päälle tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Levitä päälle toinen tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 30 minuutiksi. Koristele.


Ihania leivontahetkiä :)

toivottaa
Erja

7 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen, niin päältä kuin sisältäkin. Tuo koristelu on tosi nätti, simppelin oloinen, mutta silti todella kaunis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suklaapossu :) Minä niin tykästyin tällaiseen koristeluun, joten jatkoa varmaankin seuraa..

      Poista
  2. Kaunis kakku. Hyvää uutta vuotta sinullekkin 😊

    VastaaPoista
  3. Kaunis kakku. Hyvää uutta vuotta sinullekkin 😊

    VastaaPoista
  4. Onpa kyllä yksinkertaisesti tyylikäs kakku! Kaunista uutta vuotta!

    VastaaPoista