11.3.2016

Keväiset sitruunakuppikakut ja donitsit

Inspiraatio näihin keväisiin ihanuuksiin tuli, kun löysin Tigeristä kerrassaan suloisia suklaakuorrutettuja manteleita! Mielessä rupesi heti pyörimään sitruunakuppikakut, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen. Kuppikakkutaikina (vai onko se vielä tässä vaiheessa muffinssitaikina ennen koristelua..) valmistuu tosi nopeasti eikä kuorrutteen tekemiseenkään montaa hetkeä mene. Itse asiassa ne valmistuivat niin joutuisasti, että minulla oli aikaa tehdä kahvipöytään lisäksi myös minidonitseja. Aivan ihanan kokoisia pikkuherkkuja :)



Muffinssit
(tästä tulee noin 24 minimuffinssia)
1,75 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
0,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
0,5 tl raastettua sitruunankuorta
1 rkl sitruunanmehua
50 g voita
0,75 dl maustamatonta jogurttia
1 kananmuna


Kuorrute:
60 g voita
100 g (1/2 purkkia) Marshmallow Fluff -vaahtoa
1,25 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljauutetta

Koristelu:
Suklaakuorruttuja manteleita



Muffinssit:
Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään kulhossa. Sulata voi ja vatkaa se käsivispilällä kanamunan ja jogurtin kanssa sekaisin toisessa kulhossa. Yhdistä jauhoseos ja voiseos nuolimella käännellen tasaiseksi taikinaksi. Lisää lopuksi sitruunamehu ja -kuori ja sekoita taikina tasaiseksi.
Asettele paperiset muffinssivuoat minimuffinssipellille ja annostele taikinaa reilu teelusikallinen jokaiseen vuokaan. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista.

Vaahtokarkkikuorrutus:
Vatkaa huoneenlämpöistä voita pari minuuttia kunnes voi vaalenee ja kuohkeutuu. Lisää tomusokeri ruokalusikallinen kerrallaan vatkaten seos tasaiseksi joka lisäyksen jälkeen. Lisää Marchmallow Fluff -vaahto ja vaniljauute ja sekoita nuolimella tasaiseksi. Jaa kuorrute kahteen kulhoon ja värjää pastaväreillä toinen hennon keltaiseksi ja toinen hennon vihreäksi. 

Koristelu:
Laita kuorrutteet pyöreällä tyllalla varustettuun pursotuspussiin ja pursota kuppikakkujen päälle. Laitan jokaisen kuppikakun päälle suklaakuorrutettu manteli.

Kuppikakkujen ohje Annin uunista ja kuorrute My recipes -sivulta.




Donitsit:
(tästä tulee noin 48 minidonitsia)
0,5 dl öljyä
1,25 dl piimää
1 kananmuna
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa

Lisäksi:
n. 50-100 g voita

Kuorrute:

4 rkl vettä
20 g voita
noin 3 1/2 dl tomusokeria
elintarvikeväriä
vaniljauutetta
koristeeksi nonparelleja




Donitsit:
Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Sekoita öljy, piimä, muna ja sokeri kulhossa sekaisin. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää nesteiden joukkoon. Sekoita sekaisin, mutta älä vaivaa. Öljyä minidonitsipelti kevyesti. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota taikinaa koloihin reilu puoleenväliin asti. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 6-7 min. Älä paista liikaa! Valmis donitsi on yläpinnalta vaalea ja keskeltä kevyesti painettuna kiinteä, mutta pehmeä.

Voit halutessasi sulattaa 50-100 g voita ja dipata donitsit kuumaan voihin heti uunista oton jälkeen parin sekunnin ajaksi. Laita donitsit ritilän päälle jäähtymään hetkeksi. 

Kuorrutus:
Kuumenna kuorrutteen vesi ja voi yhdessä niin, että voi sulaa. Sekoita joukkoon elintarvikeväri sekä tomusokeria sen verran, että kuorrute on vielä levittyvää, mutta ei kuitenkaan kovin valuvaa. Halutessasi voit vielä lisätä kuorrutteen joukkoon makuaromia oman maun mukaan. 
Kun seos on valmis, dippaa jokaisen donitsin päällipuoli kuorrutteeseen ja ripottele nonparellit donitsin päälle välittömästi ennenkuin kuorrute kovettuu.


Donitsiohje Suklaapossulta ja kuorruteohje Pullahiireltä



Mukavaa kohta alkavaa viikonloppua!

toivottaa
Erja

8 kommenttia:

  1. Ihanan suloisia tarjottavia! Niin värikkäitä ja varmasti herkullisia :D Hyvää viikonloppua Erjalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Taru! Nämä ovat juuri niin ihanan makuisia kuin ovat näköisiäkin :) Annin, Pullahiiren ja Suklaapossun ohjeet ovat ihan lyömättömiä! Hyvää viikonloppua sinulle :)

      Poista
  2. Näyttävät niin hyviltä!
    Mukavaa perjantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kivaa perjantaita + viikonloppua sinulle myös :)

      Poista
  3. Syötävän suloisia!
    Ihailen viitseliäisyyttäsi kirjoottaa kaikista herkuista tarkat ohjeet! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja näitä ihania pikkuherkkuja voi syödä useampia hyvällä omallatunnolla.. kaiketi ;) Kirjoitan mielelläni ohjeet blogiini, jotta ne löytyvätm yöhemminkin helposti.

      Poista
  4. Voi miten söpöjä leivonnaisia! :) Olen pitkään haaveillut tuon donitsipellin perään, mutta taitaa tulevan vapun herkut syntyä vielä perinteisesti rasvassa käristämällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Donitsipellit ovat todella käteviä, sillä niissä paistetut donitsit ovat nopeita tehdä ja maistuvat minulle paremmin kuin perinteiset uppopaistetut kaverinsa. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan :)

      Poista