25.3.2015

Minttusuklaakakku

Isän nimipäivää juhlittiin viime viikonloppuna suklaakakulla. Mintun maku kakkuun tuli ihanasta Pätkis-täytteestä. Sankarin toiveena oli ainoastaan ohut suklaakuorrute, ja muuhun sain vapaa kädet. Tämän tilaisuuden kakkuun ei ihan mikään romanttinen koristelu olisi istunut, mutta suklaaruusu lienee sopiva kukka miehelle kuin miehelle :). 





Suklaakakkupohja:
2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
1/3 tl suolaa
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 kananmunaa
0,5 dl öljyä
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 tl vaniljauutetta
1 dl kevytmaitoa
100 g taloussuklaata

Minttusuklaatäyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kermaa
100 g tummaa suklaata (50 % kaakaopitoisuus)
0,5 pussia Pätkis minibites -suklaata (70 g)
1 tl vaniljauutetta
2 liivatelehteä
1 rkl kiehuvaa vettä


Kuorrutus:
130 g tummaa suklaata (50 % kaakaopitoisuus)
100 g voita (huoneenlämpöistä)
0,5 dl kaakaota
1 dl tomusokeria
0,5 rkl vaniljauutetta
0,5 dl vispikermaa

Koristeet:
Temperoitua suklaata
Ruusu suklaanmakuisesta sokerimassasta

Ihanan pehmeä ja mehevä suklaakakkupohja on Pienet herkkusuut -blogista ja Pätkis-täyte Tarun taikakakuista.



















Kakkupohja:
Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Voitele ja jauhota kaakao-vehnäjauhoseoksella 18-20 cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka. 
Mittaa, yhdistä ja sekoita kuivat aineet keskenään. Paloittele suklaa kattilaan ja lisää maito. Lämmitä hellalla miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut maitoon. Nosta kattila pois levyltä.
Riko kananmunien rakenne toisessa kulhossa ja lisää sen jälkeen sekaan kermaviili, öljy, vaniljauute sekä suklaamaito. Vatkaa sekaisin.
Siivilöi kuivat aineet nesteiden päälle ja vatkaa sekaisin. Jatka vatkaamista keskiteholla n. 2 minuutin ajan ja kaada sitten taikina kakkuvuokaan. (Taikina on melko löysää) Paista uunin keskitasolla 45-50 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää enää taikinaa. Huom! kakkupohja on melko kostea, joten tikkuun voi jäädä hieman murusia kakusta, muttei enää löysää raakaa taikinaa.
Anna kakun jäähtyä vuoassa n. 15 minuuttia, irroita kakku vuoasta ja kääri kelmuun. Anna jäähtyä kokonaan ja laita jääkaappiin yön yli. 

Minttusuklaatäyte:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa sinä aikana kerma ja sulata tumma suklaa vesihauteessa. Rouhi pätkikset pieniksi veitsellä, lisää suklaasulaan ja sekoittele, kunnes pätkis sulaa. Jos pätkikset ei sula niin laita vielä hetkeksi mikroon. Pätkis ei sula helposti, joten sekoittele rauhassa. Sekoita sula suklaa tuorejuustoon. Sen jälkeen yhdistä tämä kermavaahtoon. Sulata liivatelehdet kiehuvaan veteen ja yhdistä ohuena nauhana täytteeseen.




Kuorrutus:
Sulata suklaa varovaisesti mikrossa tai vesihauteessa ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa huoneenlämpöinen voi, kaakao ja tomusokeri vatkaimen keskinopeudella sekaisin (noin minuutin ajan). Pienennä nopeutta ja vatkaa sekaan kerma, vaniljauute ja sula suklaa. Vatkaa keskinopeudella parin minuutin ajan, kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa.

Kakun kokoaminen:
Tasoita kakkupohjan pinta ja leikkaa pohja kolmeen osaan. Vuoraa 18 cm:n kakkuvuoka tuorekelmulla ja laita kakkupohjan tasainen pinta pohjaa vasten (tästä tulee kakun pinta). Levitä päälle puolet täytteestä. Toista ja laita päällimmäiseksi kolmas kakkupohja. Laita jääkaappiin neljäksi tunniksi. Levitä kakun päälle tasainen kerros kuorrutetta murukerroksksi ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päälle ja reunoille uusi kerros kuorrutetta ja tasoita pinta kuumassa vedessä kastetulla ja kuivatulla veitsellä joko tasaiseksi ja rustiikkiseksi, kuten tähän kakkuun halusin tehdä. Koristele sokerimassaruusulla ja temperoidusta suklaasta tehdyillä suklaakoristeilla. Säilytä jääkaapissa ja ota lämpimään 15 minuuttia ennen tarjoilua, niin kuorrute pehmenee sopivan syötäväksi.

Kuva kakun leikkauspinnasta on pikaisesti kahvittelupöydässä napattu.



Herkkuterveisin
Erja

6 kommenttia:

  1. Ihan täydellisen näköinen sisältö kakulla! Ihanan suklaisen ja kostean näköinen pohja. Nam! ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä oikein tuhdin suklaista ja minttutäyte kerrassaan herkullista - kiitos ohjeesta :) Kakkupohja on niin kostea ja mehevä, että sitä ei tarvitse kostuttaa lisää.

      Poista
  2. Nyt on kyllä niin upean näköinen kakku että! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentista :) Kakku miellytti myös sankaria sekä ulkonäön että maun puolesta.

      Poista
  3. Ihanan rustiikkisen näköinen luomus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - tästä tuli omasta mielestänikin tosi kivan näköinen :)

      Poista