9.2.2015

Suklaakeksi-mansikkakakku

Tällä kertaa oli kokeiltava aivan erilaista kakkua. Täytekakkua, totta kai, mutta kuitenkin uudella tavalla. Tai siis ainakin minullle uudella tavalla :). Mukana lemppareina suklaakakkupohja, mansikkamousse ja tuorejuusto. Peruskakun - eli siis kakkupohja kolmeen osaan leikattuna ja sama täyte kahteen väliin - asemesta tässä herkussa on täyte keskellä ja reunoilla. Olen vieläkin ihan täpinöissäni, sillä tätä oli tosi mukava tehdä, maut olivat herkullisia ja kakku ihan suli suussa. Kotiväki halusi heti santsipalan!



Kaikki ainekset huoneenlämpöisinä.

Pohja:
(Nigella's Devil's food cake)
25 gr kaakaojauhetta
50 gr muscovadosokeria
1 1/4 dl vettä
112 gr pehmeää voita
75 gr dl sokeria
112 gr vehnäjauhoja

1/4 tl ruokasoodaa
1/4 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljauutetta
1 kananmuna


Mansikkamousse:
3 liivatelehteä
1 rkl limemehua
1 dl vispikermaa
100 g ranskankermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
3/4 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
150 g mansikoita soseutettuna
muutama mansikka pieneksi pilkottuna

Valkosuklaamousse:
3 liivatelehteä
1 rkl limemehua
100 gr valkosuklaata
1 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g maitorahkaa
1 tl vaniljauutetta
3 liivatelehteä
1 rkl limemehua

muutama täytesuklaakeksi melko isoina muruina

Tuorejuustokuorrutus:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
50 g voita (huoneenlämpöistä)
1 rkl kuohu- tai vispikermaa
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
1,6 dl tomusokeria
1 rkl pieneksi murustettua täytesuklaakeksiä


Koristelu:
Tuorejuustokuorrutetta
2 rkl vaniljakreemijauhetta
4 kpl täytesuklaakeksiä


Pohja:
Voitele ja jauhota 18 cm kakkuvuoka. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja ruokasooda kulhossa. Kiehauta vesi ja sekoita veteen muscovadosokeri ja kaakaojauhe. Vatkaa huoneenlämpöinen pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaniljauute. Lisää kananmuna koko ajan vatkaten. Lisää jauhoseos siivilän läpi kolmessa osassa kevyesti vatkaten samaan aikaan. Sekoita kaakaoneste taikinan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa noin 25 minuuttia. Testaa kypsyys cocktail-tikulla. Älä paista liikaa. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin viilenemään.

Mansikkamousse:
Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään noin 7 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja laita kylmään odottamaan.  Sekoita ranskankerma, tuorejuusto, sokeri, mansikkasose ja -palat keskenään. Kuumenna mehutilkka ja liota puristetut liivatelehdet siihen. Kaada liivateseos norona tuorejuustoseokseen vatkaten koko ajan. Lisää kermavaahto ja sekoita varovasti tasaiseksi. Huom! Kuvan kakun mansikkamoussessa oli vain 2 liivatetta ja se olisi mielestäni voinut ollut hieman jämäkämpää, joten lisäsin ohjeeseen yhden liivatelehden lisää.



Kakun 1. vaihe:
Tasoita kakkupohjan pinta ja leikkaa pohja kahteen osaan. Laita tasapintainen pohja takaisin kylmään odottamaan. Laita toinen kakkupohja 18 cm:n irtopohjavuoan pohjalle ja kostuta 1/2 dl:lla vaniljamaitoa. Voitele 12 cm:n kokoisen irtopohjavuoan reunaosa rypsiöljyllä ja jauhota se tomusokerilla. Laita reunaosa kostutetun kakkupohjan päälle ja kaada mansikkamousse siihen. Anna hyytyä neljä tuntia kylmässä. 

Valkosuklaajuustokakku:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin 7 minuutiksi. Sulata valkosuklaa mikrossa varovaisesti 10 sekuntia kerrallaan ja anna jäähtyä. Vatkaa kerma kuohkeaksi ja laita kylmään. Sekoita tuorejuusto, rahka, vaniljauute ja sulatettu valkosuklaa. Kuumenna limemehu kiehuvaksi ja purista liivatteista vedet pois. Sulata liivatelehdet mehuun ja kaada seos tuorejuustokermaseokseen koko ajan vatkaten. Sekoita kermavaahto varovaisesti sekaan.


Kakun toinen vaihe:
Irrota 18 cm:n irtopohjavuoan reunaosa, voitele se rypsiöljyllä ja jauhota tomusokerilla. Irrota varovasti reunaosa mansikkamoussen ympäriltä. Voit pyöräyttää muoviveitsen moussen ja reunaosan välistä. Kiinnitä voideltu 18 cm:n reunaosa uudelleen vuokaan. Kaada tai pursota valkosuklaamoussea kerros mansikkamoussen ja reunaosan väliin ja ripottele päälle keksimuruja. Pursota keksimurujen päälle toinen valkosuklaamoussekerros ja ripottele senkin päälle keksimuruja. Pursota keksimurujen päälle lisää valkosuklaamoussea kunnes se on samalla tasolla kuin mansikkamousse. Tasoita pinta. Nosta päälle toinen kakkupohja tasainen puoli ylöspäin (tästä tulee kakun pinta) ja kostuta. Laita kakku kylmään neljäksi tunniksi tai yön yli.







































Kuorrutus:
Vatkaa voi pehmeän valkoiseksi (muutama minuutti). Vatkaa sekaan kerma ja vaniljauute. Vatkaa sekaan alhaisella nopeudella tuorejuusto ruokalusikallisen kerrallaan. Älä vatkaa liikaa, jottei seos ohene. Vatkaa alhaisella nopeudella sekaan tomusokeri pari ruokalusikallista kerrallaan. Jos seos on liian paksua, lisää loraus kermaa. Jos seos on taas liian ohutta, lisää hieman tomusokeria. Lisää keksimurut ja sekoita tasaiseksi.

Levitä tuorejuustokuorrutetta tasainen ohut kerros kakun pinnalle (ns. murukerros) ja laita kylmään puoleksi tunniksi. Levitä kakun päälle runsaampi kerros kuorrutetta ja muotoile tasoita pinta.

Koristelu:
Vatkaa loppukuorrutteen sekaan vaniljakreemijauhe ja pursota kuorrutetta kakun päälle kahdeksaan kohtaan. Puolita täytesuklaakeksit ja nosta puolikkaat kuorruteen päälle.








































Hyvää uutta viikkoa!

toivottaa 
Erja

4 kommenttia:

  1. Voi vitsit, että näyttää herkulliselta! Itsellänikin on ollut tarkoitus tehdä sitä cookies n cream kakkua, mutten ole saanut aikaiseksi. Tämä kuitenkin näyttää sen verran hyvältä, että alkoi leipominen kyllä houkuttaa... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, kiitos! Maistui meille todella hyvin. Seuraavalla kerralla pitää tehdä keskiosa hieman pienemmäksi, jotta saa tuota keksitäytettä vähän enemmän.. Tai sitten pitää suurentaa isompaa vuokaa :)

      Poista
  2. Mielenkiintoisen ja monipuolisen oloinen kakku! Herkullisen näköinen ja nuo keksit on hienoja koristeita :) Olen tuolta Top100:n kautta sinua seurannut, mutta nyt linkitin sinut blogiini ja liityin blogiisi lukijaksi. Saan helpommin seurattua ihania herkkujasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja linkityksestä! En ollut aikaisemmin käyttänyt keksejä koristeluun, mutta niillä saakin nopeasti nätin kakun. Nyt voikin kaupan keksihyllyä katsella silläkin silmällä :)

      Poista