28.9.2014

Kinuskinen omenakakku

Työkaverin mökillä kasvaa omenapuita, jotka tuottivat runsaasti satoa tänä vuonna. Ilokseni hän toi talviomenoita minullekin ja sain mahdollisuuden tehdä kotimaisista luomuherkuista kinuskista omenakakkua! Ohje löytyi GourmandMomin blogista. Lopuista omenoista keitän hilloa nautittavasti tulevissa talven lettukesteissä :)




Pohja:
6 dl jauhoa
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
1,5 tl jauhettua kanelia
1,2 dl creme fraichea
0,75 dl appelsiinimehua
1 rkl vaniljauutetta
115 g voita (huoneenlämpöisenä)
3,75 dl sokeria
3 munaa (huoneenlämpöisenä)
1,5 dl kiehuvaa vettä

Päälle:
1 purkki karamellisoitua kondensoitua maitoa = kinuskikastike
3-4 hapanta omenaa

Omenahilloke:
4 omenaa kuorittuna ja pilkottuna 
0,75 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
1/2 rkl maissijauhoja
1 rkl sitruunamehua


Omenahilloke:
Keitä omenalohkoja, fariinisokeria ja kanelia 5 minuuttia tai kunnes omenat pehmenevät. Älä keitä liian kypsiksi. Sekoita maissijauho sitruunamehuun ja suurusta omenaseos. Anna jäähtyä. Kinuskikissalle kiitos ohjeesta!




Lämmitä uuni 175-asteiseksi.

Pohja:
Pilko omenat ohuiksi viipaleiksi ja laita kylmään sitruunaveteen tummumisen ehkäisemiseksi (puolen sitruunan mehu 1,5 litraan vettä).

Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, ruokasooda, suola ja kaneli.

Sekoita keskenään creme fraiche, appelsiinimehu ja vaniljauute.

Vatkaa voi ja sokeri kuohkean vaaleaksi. Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa taikina tasaiseksi joka lisäyksen jälkeen. Lisää jauho- ja nesteseos vuorotellen aloittaen ja lopettaen jauhoseoksen lisäyksellä (3 jauho- ja 2 nesteseoslisäystä). Vatkaa alhaisella nopeudella joka lisäyksen jälkeen taikina tasaiseksi. Lisää kiehuva vesi ja vatkaa tasaiseksi.

Voitele yksi 18 cm:n ja kaksi 12 cm:n kakkuvuokaa (tai alkuperäisen ohjeen mukaisesti yksi 22 cm:n vuoka, mutta sanoisinpa, että yksi 24 cm:n vuoka olisi sopivamman kokoinen). Jos käytät irtopohjavuokia, vuoraa reunat ja pohja leivinpaperilla vuotamisen estämiseksi.

Levitä kakkuvuoan pohjalle kinuskikastiketta tasaiseksi, ohueksi kerrokseksi. Järjestele omenaviipaleita pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Omenat eivät tule näkyviin niin selkeästi kuin perinteisessä keikauskakussa. Pilko loput omenat pieniksi - ne ripotellaan taikinan päälle. Kaada taikina omenien päälle ja ripottele pilkotut omenat kakkutaikinan päälle. 

Paista uunin alaosassa noin tunti (24 cm:n vuoassa noin 1 h 20 min). Anna kakun jäähtyä vuoassa ja irrota varovasti. Kumoa tarjoiluastialle. Kaada päälle kinuskikastiketta ja sen päälle keko omenahilloketta.

Tämä on todella herkullisen mehevä ja kostea omenakakku!


Mukavaa syyskuun loppua!

toivottaa
Erja

3 kommenttia:

  1. Tämän ohjeen otan talteen, näyttää hyvältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakku on oikein mehukas ja omenainen ja kinuski tuo kivasti makeutta. Suosittelen kokeilemaan! Kiitos kommentista :)

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista